Nyheter

Spenat och ruccola bra för levern

Spenat och ruccola bra för levern

Spenat och ruccola bra för levern

Genom att äta mer grönbladiga grönsaker kan du minska risken att utveckla fettlever. Det konstaterar forskare från Karolinska Institutet i en nyligen publicerad studie i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Drygt en av fyra personer drabbas av fettlever, leversteatos, ofta på grund av övervikt eller hög alkoholkonsumtion. Samtidigt finns det fortfarande inget godkänt läkemedel mot sjukdomen.

Men enligt en forskargrupp på KI, vars fokus är att förebygga hjärt-kärlsjukdomar och diabetes bland annat genom koständringar, finns det sätt att minska risken för att utveckla fettlever. Genom att öka intaget av oorganiskt nitrat, som framförallt finns i spenat och ruccola, kan du nämligen förebygga fettinlagringen i levern.

Tidigare studier har visat att äta nitratrika grönsaker ökar effektiviteten hos mitokondrierna, cellernas kraftverk, vilket i sin tur kan ge högre prestationsförmåga på jobbet. Att äta mer frukt och grönt har också en förbättrande effekt på hjärt-kärlfunktionen och vid diabetes.

– Vi tror att dessa sjukdomar hänger samman, och att det är en ökad oxidativ stress som leder till en minskad kväveoxidproduktion vilket påverkar organens funktion negativt. Nu visar vi en alternativ väg för kroppen att producera kväveoxid genom att förändra dieten till att innehålla mer nitrat vilket kan ombildas till kväveoxid, säger Mattias Carlström, docent vid institutionen för fysiologi och farmakologi, i en kommentar till rapporten.

Flera kliniska studier har genomförts på området, men det behövs större studier för att bekräfta vilken effekt nitratet faktiskt har. Trots det står forskarna fast vid kostrådet att äta mer grönbladiga grönsaker, alltifrån sallad till spenat och ruccola som innehåller mer nitrit.

– Det krävs inte heller några stora mängder för att få en skyddande effekt, endast cirka 200 gram per dag. Men tyvärr är det många som helt väljer bort grönsaker i dag, konstaterar Mattias Carlström.

Läs mer: 
Bra för hälsan att se sina egna halskärl
Så råder Lipigon bot på sällsynta sjukdomar orsakade av fetter