Nyheter

Deklarationstider: kom ihåg investeraravdraget

Om du investerade i onoterade tillväxtbolag under förra året kan du ha rätt att dra av upp till 50% av investeringsbeloppet i din deklaration.

Vi får många frågor investeraravdraget och har också märkt att många inte känner till att möjligheten till avdrag finns. Flera av bolagen som finansierats via Sciety omfattas av avdraget och eftersom det är deklarationstider vill vi passa på att svara på några vanliga frågor.

Observera att informationen är av övergripande karaktär och att det finns fler omständigheter att ta hänsyn till än vad som beskrivs nedan. Informationen ska inte ses som rådgivning. Mer information finns på Skatteverkets hemsida,

 

Vad innebär avdraget?

Investeraravdraget ger privatpersoner rätt att dra av upp till halva investeringsbeloppet i inkomstslaget kapital vid köp av aktier i onoterade bolag om vissa villkor är uppfyllda. Ett av villkoren är att du köpt aktierna vid bolagets bildande eller vid nyemission.

Om du exempelvis köpt aktier för 100 000 kr i samband med en nyemission kan du ha rätt att göra avdrag med 50 000 kr. Det högsta beloppet som kan dras av  är 650 000 kr per person och år, vilket motsvarar investeringar om totalt 1,3 miljoner kr.

 

Vilka villkor behöver bolaget uppfylla?

För att få nyttja avdraget ska bolaget du investerat i vara av mindre storlek vilket bland annat innebär att det inte får ha fler än 50 anställda. Ett annat villkor är att bolaget ska ha betalat ut löner om minst 300 tkr under innevarande eller nästkommande år. I bolag i tidiga skeden kan ibland kravet på löneutbetalningar göra att avdraget inte kan nyttjas.

Det finns också ett krav på att bolaget du köpt aktier i ska bedriva rörelse. Om du till exempel investerar i ett s.k. holding-bolag som i sin tur investerar i det rörelsedrivande bolaget ges inte rätt till avdrag.

 

Vilka villkor behöver jag som investerare uppfylla?

För att få använda avdraget måste du ha investerat som privatperson och du själv eller närstående får inte ha ägt aktier i bolaget sedan tidigare.

 

Hur fungerar avdraget?

Om bolaget du investerat i uppfyller villkoren för avdraget är det bolagets ansvar att rapportera in uppgifterna till Skatteverket. Uppgifterna kommer då att finnas förtryckta i din deklaration och du kan själv välja om du vill nyttja avdraget eller inte. Om uppgifter om avdraget saknas i deklarationen kan det bero på att bolaget har missat att rapportera in uppgifterna eller att bolaget inte uppfyller villkoren för avdraget. Kontakta bolaget om du är osäker.

Det kan också vara bra att känna till att du i vissa fall kan bli skyldig att återföra avdraget längre fram. Det gäller till exempel om du säljer aktierna inom en femårsperiod.

 

Mer från Sciety

Vill du få nyheter från oss och förstahandsinformation om bolag inom hälsosektorn? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Sciety är ett investeringsnätverk som vill att innovationer som gör skillnad når sin fulla potential och skapar värde. Vi erbjuder investeringsmöjligheter i onoterade tillväxtbolag inom hälsosektorn. Läs mer.